Tesztautomatizáció megvalósítása grafikus és szkriptbázisú módszerekkel

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szoftverrendszerek a mai világban az élet minden területén központi szerepet töltenek be. Működő szoftver nélkül megbénulnának napjaink banki, orvosi, kommunikációs és autóipari rendszerei, ami a civilizált élet hanyatlását idézné elő. Jelentőségéből adódóan a fejlesztés folyamán kulcsfontosságú a termék minőségének, hatékonyságának és megbízhatóságának garantálása. Ez fokozottan igaz olyan beágyazott rendszerek esetén, melyek működésekor közvetlenül az emberi élet és környezetének védelme forog kockán.

Az autóipar ezek közül is a kiemelten biztonságkritikus ágazatok közé tartozik; szoftverfejlesztése során elengedhetetlen a termékek átfogó, aprólékos tesztelése. Az iparág napjainkban a tömeges járműgyártásnak, illetve a teljesen önvezető autók térnyerésének köszönhetően robbanásszerű fejlődésen megy keresztül. E folyamatos innovációval új igények és növekvő komplexitású rendszerek jelennek meg, melyekkel szemben egyre gyakrabban előforduló követelmény, hogy dinamikus, a valóságot a lehető legjobban szimuláló körülmények között is lehessen rajtuk ellenőrzéseket végezni. Ennek érdekében az autóipari beszállítók a tesztelési módszerek megújítására és nagyfokú automatizálhatóságára törekednek.

Az új eljárások célja egy olyan virtuális környezet kialakítása, melyben egy jármű elektronikus beavatkozó rendszerei valós időben, a végső rendszerből kiragadva legyenek tesztelhetők. Megfelelő szimulációval a jármű többi részével való kölcsönhatás úgy is vizsgálható, hogy azok fizikai valójukban nem állnak rendelkezésre. A tesztelés ezáltal a teljes autó előállítása nélkül történhet, ami jelentősen lecsökkenti a ráfordítandó időt és költségeket.

Szakdolgozatom témája a Robert Bosch GmbH Automotive Steering üzletágán zajló szoftverfejlesztési folyamatok elemzésére, illetve egy ezeket lefedő automatizált tesztkörnyezet kialakításában való közreműködésre irányul. Munkám során megismerkedtem a különösen biztonságkritikusnak számító elektromos kormányszervó, illetve a beágyazott rendszerek tesztelésének szimulációjára és fejlesztésére szolgáló, a Vector Informatik GmbH cég által forgalmazott CANoe és vTESTstudio szoftverek működésével, majd az utóbbiak felhasználásával két, a mindennapi életben számtalanszor használt járműfunkció automatizált tesztjének megírását és futtatását valósítottam meg.

A dolgozat végén az elvégzett munkám eredményét, hatásait és azokat a potenciálokat elemeztem, melyek a cég jövőbeli fejlesztései során is fontos szerepet tölthetnek be.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.