Teszt-automatizálási keretrendszer fejlesztése HP ALM-hez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

A szoftveripar hatalmas üzlet, amely folyamatosan fejlődik. Napjainkban a nagyvállalatok egyre komplexebb megoldásokat készítenek. Az ezek iránti igény egyre nagyobb, ugyanakkor erős minőségi követelmények is fennállnak a termékkel kapcsolatban. A terméket használók jól működő, megbízható alkalmazásokat keresnek.

A konkurencia a szektorban nagy, az éles versenyhelyzetben pedig egy cég sem engedheti meg magának, hogy az általa készített szoftver rossz minőségéből adódóan ügyfeleket veszítsen. Érezhető tehát, hogy a jól működő, megbízható szoftverekre igény van. Így minden vállalat törekszik a lehető leghatékonyabban tesztelni az elkészülő megoldásait.

Ma már a projekt költségébe bele kell számolni a szoftver tesztelését. Ezt a költséget hatékonyan a manuális tesztelés mellett a minél nagyobb arányú automatizált teszteléssel csökkenteni lehet. Ezzel együtt a tesztelés időtartamát lehet csökkenteni, illetve pontosságát növelni, hiszen az automata a nap 24 órájában futhat, valamint sosem fárad el, mint az ember. A választás a piacvezető HP teszteszköz családjára esett.

A diplomaterv első részében definiálom a szoftver tesztelés fogalmát, majd összehasonlítom a manuális és automatikus tesztelést. Bemutatom a HP ALM (Application Lifecycle Management) szoftvert, valamint a QTP-t (Quicktest Professional) és részletesen kitérek a két termék közti kapcsolatra.

A következő részben ismertetem a keretrendszer stratégiai és operatív céljait, valamint a keretrendszerhez szorosan kapcsolódó tervezési mintákat. Bemutatom az elkészült függvénykönyvtárat, valamint részletezem a táblakezelés és az automatizált tesztterv mintákat és egy tetszőleges automata végrehajtását vizuálisan szemléltető monitort is.

A utolsó részben bemutatom a keretrendszert egy példán keresztül. Az elkészült automata egy referencia és cél szolgáltatás bemenetére fog beküldeni XML formában kéréseket, melyre a rendszernek ugyanazon válaszokat kell adnia. A két kimenetet az automata összehasonlítja majd az eredményt az ALM-ben tárolja.

Végül értékelni fogom a keretrendszert, illetve ismertetem a továbbfejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.