Tesztautomatizáló rendszer fejlesztése a TIA Portal felületautomatizálásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tevesz Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az ipari automatizálási rendszerek összetettsége és fejlesztési ciklusaik folyamatos rövidülése megkívánja, hogy bizonyos funkciók tesztelése automatizáltan, emberi interakció nélkül történjen. Szakdolgozatom az evosoft Hungary Kft. Siemens SIMATIC S7-1500-as PLC családját tesztelő csoportjának tesztautomatizálási fejlesztéseit mutatja be.

A kötelező nyári szakmai gyakorlatomat követően fél évig dolgoztam a vállalatnál. Ezekben a hónapokban betekintést nyertem az automatizáló csoport munkájába, megismertem az általuk használt és fejlesztett eszközöket, továbbá részt vehettem egy belső használatra szánt tesztkörnyezet kialakításában.

A PLC alapú rendszerek konfigurálásához és programozásához a Siemens fejlesztőkörnyezetének, a TIA Portal-nak ismerete szükséges. A gyártó a TifLib nevű driver réteg segítségével lehetőséget nyújt a program felületautomatizálására, melynek segítségével az elvégzendő tesztek felhasználói beavatkozás nélkül végrehajthatóak.

Az említett driver és az NUnit keretrendszer használatával egy olyan alkalmazáscsomagot hoztunk létre, amellyel elemi lépésekből egy felhasználói felület segítségével állíthatunk össze teszteket, C\# programozói ismeretek nélkül futtathatjuk őket és kiértékelésükre is lehetőségünk van.

A szakdolgozatomban az automatizálási fejlesztéseket a kezdeti koncepciótól kezdődően napjainkig, a rendszer elemeit külön-külön bemutatva ismertetem, különös hangsúlyt fektetve az általam implementált funkciókra. A dolgozat végén a felhasználók szubjektív értékeléseivel és a jövőbeli lehetséges irányvonalakra való kitekintéssel zárom a tesztkörnyezet bemutatását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.