Tesztelést segítő megoldások LabVIEW alkalmazásokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Micskei Zoltán Imre
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az ipari és beágyazott rendszerek világában kiemelt fontosságú a hardver és szoftver helyes működésűre és megbízhatóra tervezése. Egy hibás megoldás nagy károkat okozhat gyártónak és fogyasztónak egyaránt.

Modern gyártási folyamatok kihasználják a szoftver adta rugalmasságot a gyártósorok irányításánál, vagy a kész termék mérésénél és tesztelésénél. Prototípusok készítésekor pedig ezen mérnöki szoftverek előnye még lényegesebb. Ezen megoldások egy része a National Instuments cég hardver- és szoftvercsaládjának használatával valósult meg, amelyek fő erőssége a gyors prototípuskészítés, könnyű és hatékony megvalósítás lehetővé tétele.

Ilyen szoftverek fejlesztésekor a megvalósítás közben jelen kell lennie a folyamatos ellenőrzésnek is, ennek egy módja a szoftver tesztelése. Az egységtesztelés (a tesztelés egy fajtája) a program legkisebb tesztelhető részegységeinek helyes működését igazolja, olyan módon, hogy az teszteléskor el van választva a program többi részétől.

A tesztelés, ha nincs hatékonyan megvalósítva, drága és erőforrásigényes művelet. Kutatások irányulnak a tesztelés segítésére vagy automatizálására, tesztek generálásának módszereire. A szimbolikus végrehajtás egy ilyen módszer: egységtesztek automatikus létrehozását segíti olyan tesztbemenetek előállításával, ami a program működésének nagy részét le fogja fedni.

Feladatom a szimbolikus végrehajtás és az egységtesztelés témájának körüljárása, és egy ezt alkalmazó eszköz fejlesztése volt. Az eszköz a National Instruments LabVIEW szoftveres környezetében írt programokhoz készült, ahol hasonló megoldás még nem létezik. A feladat legnagyobb kihívását a LabVIEW adatfolyam-alapú programozási nyelvének hagyományos nyelvektől való eltérése jelentette.

Szakdolgozatomban röviden kifejtem az érintett témákat, és bemutatom az eszköz tervezésének lépéseit, a prototípus elkészítésének folyamatát, majd kiértékelését.

Az elkészült prototípus képes tesztbemenetek előállítására egyszerű utasításokból álló LabVIEW programok szimbolikus végrehajtásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.