Teszteset generátor fejlesztése ultrahangos érzékelőt tartalmazó automata parkolórendszerekhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban az újabban gyártásra kerülő autók egyre nagyobb része tartalmaz parkolórendszereket, melyek többségükben ultrahang alapú szenzorokkal működnek. A világpiacon az egyik jelentősebb, gyártásukkal és fejlesztésükkel is foglalkozó vállalat a Robert Bosch GmbH. A szakdolgozat a cég Budapesti Fejlesztési Központjában, az ultrahang alapú vezetéstámogató rendszerek szoftver teszt csoportjában készült.

A rendszer által szolgáltatott funkciók köre folyamatosan bővül, melyek következménye, hogy az iránta támasztott követelmények is egyre bonyolultabbá válnak, számuk nő. A számos, különböző elvárás ellenőrzése miatt a tesztelésre fordított idő is folyamatosan növekszik. A csoportban lehetőség van HIL környezetben történő tesztelésre is, amihez viszont a különböző tesztek létrehozása szükséges.

A munkám során megismertem a parkolórendszer működését és tesztelésének különböző fázisait. Tanulmányoztam a csoportban található HIL környezetet, illetve annak is a virtuális járművet vezérlő részét. Megismertem a tesztelésre használt CarMaker alkalmazás szkriptnyelvét, illetve a tesztek felépítését. Ezt követően kidolgoztam a program és annak részeinek koncepcióját és ezek alapján elkészítettem a sablonokat a generátor alkalmazáshoz, melyet C# programnyelven valósítottam meg.

A Microsoft Excel segítségével megalkottam a bemenetként szolgáló fájlok minta példányait. Ezt követően felépítettem a program fő ablakának grafikus felületét, és implementáltam a bemeneti Excel fájlok kezelését megvalósító, valamint a generálást végrehajtó osztályokat. Megvalósítottam többféle típusú parkoláshoz, valamint a párhuzamos helyről történő kiálláshoz is a tesztek előállítását. A programban beállított környezet alapján elkészítettem az aktuálisan nem használható GUI elemek elrejtését, deaktiválását.

Feladatomat bővítettem a tesztelendő járművet ellenőrző kódrészlettel, hibaüzeneteket és információkat biztosító szövegbuborékokkal, felugró ablakokkal, melyek a felhasználókat segítik a program megfelelő használatában.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.