Teszteszközök használata a szoftverfejlesztésben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A szoftverfejlesztés, mint iparág még nagyon gyerekcipőben jár, főleg ha olyan terültekkel hasonlítjuk össze, mint például az építészet. Az egyik legnagyobb probléma az az, hogy a fejlesztési projektek közel 50%-a sikertelen. Ezekben az esetekben a projektek vagy el sem jutnak odáig, hogy befejezzék őket vagy, ugyan a projekt lezárul viszont a megrendelők nem veszik át a kész terméket, valamilyen hiányosság miatt. Ezek a problémák tipikusan a fejlesztési és tesztelési folyamatokból, metódusokból fakadnak. Erre jó példa a Vízesés modell, amelyben a tesztelés csak a fejlesztési folyamat végén jelenik, azaz csak a projekt végén kapunk visszajelzést a fejlesztett termékről és a folyamatról. Az esetek túlnyomó részében ez nyilván egy komoly probléma.

A fenti problémák orvoslására különböző megoldások jelentek meg, ezek közül a legújabb az Agilis megközelítés vagy Agilis módszertan. Ez egy iteratív és inkrementális megközelítés, egy projekt rövid tervezési, fejlesztési és tesztelési iterációkból épül fel. A módszer egy, az előzőektől eltérő, rugalmasabb szemléletet ad, előtérbe helyezi az egyéneket és a kommunikációt, fontos hogy jó minőségű szoftvert szállítsunk megfelelő gyakorisággal a megrendelőknek, akikkel akár napi kapcsolatban is lehetünk az egyes ciklusok során. Ezen felül biztosítja hogy a megrendelők követelményinek a változását megfelelő rugalmassággal tudjuk kezelni.

Az agilis módszerek követelményinek a kielégítéséhez megfelelő technikákra van szükség, az egyik ilyen technika, amely e diplomaterv főtémája is egyben, a folyamatos integráció. Ezen dokumentumnak a célja a folyamatos integráció elhelyezése az adott környezetben, a folyamat és a kihívások pontos megértése és megismerése, majd ezek után egy megfelelően automatizált folyamatos integrációs tesztkörnyezet kialakítása ingyenes és nyílt forráskódú eszközök segítségével. Ezeknek a lezárása pedig az elkészültek megfelelő elemezése és értékelése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.