Teszt-fejlesztés gyártásvégi ellenőrző szoftver verifikációjához NI FPGA LabView/TestStand környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Gincsainé Dr. Szádeczky-Kardoss Emese
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Szakdolgozatomat a Robert Bosch Kft.-nél készítettem. Az AE/EEC (Automotive Electronics/ Engineering Electronic Control Units) részlegen belül gyártásvégi teszteléssel (End of Line (EOL) test) foglalkoztam.

Szakdolgozatom elkészítése során megismertem az ISTQB (International Software Testing Qualifications Board) tesztelési irányelveit és a szoftver-rendszerteszt mérőberendezés felépítését és működését.

Megismerkedtem egy Renesas RH850-es családba tartozó mikrokontrolleren futó autóipari szoftver követelményeivel és funkcionalitásával. A szoftveren belül részletesen foglalkoztam az „Átlagérték mérése az analóg csatornákon” (Read average value of the analogue ports) szervizzel, amelynél lehetőség van egy szinkronizációs láb beállítására. A feladatom a szinkronizációs kivezetésen generált jel tesztelése volt.

Ehhez először szükségem volt a jel vizsgálandó paramétereinek megmérésére. A jel mérendő jellemzői a pulzusok száma, szélessége és a pulzusok között eltelt idő volt. Az implementációt a LabVIEW és a TestStand környezetben végeztem.

Létrehoztam egy inicializáló, egy mérés indító, és egy, a mért értékek feldolgozásáért felelős VI-t. A mérés kiértékelését TestStand-ben végeztem.

A VI-ok felhasználásával implementáltam egy TestStand tesztszekvenciát. A szekvenciában különböző paraméterekkel hívtam meg az átlagoló szervizt. Egy ilyen paraméterezést tekintettem egy esetnek. Az átlagoló mérés elindítása után a mikrokontroller jelet generált a szinkronizációs lábon. Minden esetre megmértem, megfelelő-e a szinkronizációs kivezetésen generált jel.

Ellenőrzésképpen a mérendő jelet megvizsgáltam oszcilloszkóppal is, majd összehasonlítottam a TestStand-ben kiértékelt eredményekkel, ezzel ellenőrizve a mérés helyességét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.