Tesztkörnyezet fejlesztése orvosi eszköz szoftverkomponens- és integrációs teszteléséhez

OData támogatás
Konzulens:
Sógorné Dr. Balla Katalin
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az emberek természetüknél fogva hajlamosak hibák elkövetésére, melynek valószínűségét bizonyos körülmények, mint például a határidők miatti nyomás, a rendszerek és a szervezetek komplexitása, vagy a technológiák változása mind csak növelik. Manapság a szoftverek mérete és komplexitása gyakran oly mértékű, hogy gyakorlatilag lehetetlen feladattá vált a hibamentes rendszerek készítése. Bizonyos rendszerek esetén azonban súlyos gazdasági, vagy az emberi egészséget és életeket, illetve a környezetet veszélyeztető következményei lehetnek a hibáknak, így elengedhetetlen az ezek bekerülését megakadályozó minőségirányítási rendszer kialakítása, valamint a hibakeresésre fókuszáló tevékenységek, azaz a tesztelés alkalmazása a teljes fejlesztési életciklus során.

A diplomaterv egy elméleti áttekintéssel kezdődik, mely összefoglalja a minőségbiztosítási rendszerek és a szoftvertesztelés alapjait.

A diplomaterv feladat egy egyedi, speciális felhasználói felület automatizált tesztelését lehetővé tevő tesztkörnyezet megtervezése és implementációja. A tesztkörnyezet a tesztesetek leírására egy – az agilis szoftverfejlesztésben használt – szakterület-specifikus nyelvet, a Gherkin-t használja. Ezzel lehetővé válik bárki számára könnyen értelmezhető, manuálisan és automatikusan is végrehajtható tesztesetek készítése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.