Tesztkörnyezet fejlesztése regressziós GUI teszteléshez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A Lightware Kft. videotechnikai eszközök fejlesztésével és gyártásával foglalkozik a professzionális A/V ipar számára. Az utóbbi időben felmerült az igény a szoftvereik grafikus felületének regressziós tesztelésére, melyhez a Squish tesztautomatizáló eszközt választották. A dolgozatom témája a Lightware 25G Hybrid termékcsalád kontrollszoftvere grafikus felületének regressziós tesztelése a Squish segítségével és tesztkörnyezet felépítése a tesztelés automatizálásához. A tesztek alapállapotának kialakítását és a futás utáni visszaállítást a belső fejlesztésű, LW3Tool elnevezésű szoftverrel valósítom meg. Ehhez az LW3Tool eszközt saját kiegészítéssel bővítem. A tesztelés automatizálásához szkriptfájlokat készítek Python nyelven, és integrálom a tesztfolyamatot a cég által jelenleg is használt continuous integration rendszerbe, mely alapjául a Jenkins, nyílt forráskódú szoftver szolgál.

Dolgozatom első fejezetében a Lightware Kft.-t mutatom be, majd röviden ismertetem a 25G Hybrid termékcsaládot és annak kontrollszoftverét.

A második fejezetben a tesztelés elméleti hátterét foglalom össze, kiemelve a szakdolgozat által érintett elméleti részeket.

A harmadik fejezet a felhasznált technológiák ismertetését szolgálja. Általánosan kerül bemutatásra a Squish tesztautomatizációs eszköz, az LW3Tool és a Jenkins, melyeket a megoldás során használtam.

A negyedik fejezet a feladat megoldásának kezdeti lépéseivel foglalkozik. Itt a feladat részletesebb specifikálására és a megoldás lépésekre bontására kerül sor, majd a tesztesetek készítésének menetét ismertetem.

Az ezt követő három fejezet a megoldás menetének sorrendjében mutatja be a Squish-sel, az LW3Tool-lal, végül pedig a Jenkins-szel végzett munkát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.