Tesztkörnyezet fejlesztése vasúti eszköz integrációs tesztjéhez Windows platformra

OData támogatás
Konzulens:
Nagy Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szoftverek egyre növekvő bonyolultsága komoly veszélyeket hordoz magában: általánosságban elmondható, hogy minél összetettebb program, annál változatosabb, és nehezebben javítható hibákat tartalmazhat. Hibák felfedezésére, és szoftverek helyes működésének ellenőrzésére a tesztelés körültekintő módon történő alkalmazása hatékony eszköz.

Vasúti szoftverek esetén kulcsfontosságú szempont az adott szoftver megfelelő működése. Dolgozatomban egy ezen iparágban használt szoftverhez szánt tesztkörnyezet fejlesztését mutatom be. A szoftver más eszközökkel kommunikál és végzi azok karbantartását hálózaton keresztül. Valódi eszközök felhasználása a szoftver fejlesztése során igen nehézkes és költséges lenne, legfőképpen nagyobb példányszámok esetén. Az elkészített tesztkörnyezet az eszközök szimulációján keresztül a szoftver automatizált és manuális integrációs tesztelésére biztosít egyszerű és hatékony lehetőséget, megkönnyítve annak fejlesztését.

Sikerrel alkalmazták a fejlesztett tesztkörnyezetet a szoftver hibáinak javítása és optimalizációja során. A tesztkörnyezet segítségével lehetővé vált néhány száz eszköz hatékony párhuzamos szimulációja, aminek köszönhetően a szoftver teljesítménye és válaszideje jelentősen javult, továbbá regressziós tesztek is készültek a felhasználásával, amelyek a szoftver meglévő funkcióinak működőképességét ellenőrzik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.