Tesztkörnyezet kialakítása vasúti demonstrátor számára

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Micskei Zoltán Imre
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Egy többrétegű, hardver és szoftver elemekből álló összetett alkalmazás esetén a meghibásodások számos komponensből eredhetnek. Ráadásul egy ilyen rendszerben a hiba okának feltárása és a hiba elhárítása is komoly kihívás lehet, amely erőforrás is időigényes. A biztonságkritikus rendszerekben mindenképpen meg kell előzni a végzetes, akár emberi életekbe kerülő hibák előfordulását. Az ilyen tulajdonságokkal rendelkező rendszerek során manapság elterjedt ellenőrzési technika a tesztelés.

A Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszéken folyamatosan fejlesztés alatt van egy modellvasútra épülő, többrétegű biztonságkritikus demonstrátor rendszer. A projekt célja a modell vezérelt és verifikációs technológiák bemutatása. Az eddigi teszt megvalósítások a keretrendszer gyors fejlődése miatt hamar elavultak és nehezen karbantarthatóak lettek. A rendszerben számos egyedi megvalósítású hardver és szoftver elem van kapcsolatban egymással. Ahhoz hogy megbizonyosodjunk minden réteg hibamentes és biztonságos működéséről részletesen megtervezett tesztelési stratégiára van szükségünk.

Diplomamunkám során elsődleges célom egy szisztematikus, részletes és könnyen karbantartható teszt keretrendszer és dokumentáció megalkotása a demonstrátor ellenőrzésére. Elsősorban meg kell határozni a rendszer szintű követelményeket és megismerni modellvasút és egyedileg készített elemek tulajdonságait. A következő lépés a tesztelési lehetőségek felderítése a hasonlóan komplex rendszerek esetén. Végezetül egy a hibadetektálására alkalmas teszt keretrendszer megvalósítása és tesztek végrehajtása a feladatom.

A demonstrátor rendszer felderítése során elkerülhetetlen az egyes mikrokontrollerek megismerése (Rapsberry PI, BeagleBone Black, Arduino), valamint számos különböző megoldásokat alkalmazó szoftver technológia használata. Ebből kifolyólag a tesztelési folyamatot is több módszerrel és különböző rétegekben kell végrehajtani. Egy szabványos tesztelési dokumentációt követve, megvizsgáltam és megvalósítottam a szoftver komponensek tesztelési stratégiáit mint egység, integrációs és rendszer szinten egyaránt.

A megvalósított tesztek a demonstrátor rendszerbe is integrálva lettek, mely során egyes szoftver komponenst is módosítani kellett a tesztelhetőség érdekében. A demonstrátor biztonságkritikus funkcióinak ellenőrzéseként rendszerszintű tesztek lettek meghatározva, amelyek a későbbiekben is használhatóak az egyes bemutatók előtt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.