Tesztlabor irányítási és felügyeleti rendszerének kiépítése PCS7 környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Katona László Dr.
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Tesztlabor irányítási és felügyeleti rendszerének kiépítése PCS7 környezetben

Összefoglaló

Számos ipari nagyvállalat alkalmaz CNC elven működő gépeket a termelés során, melyeknek sajátossága, hogy mozgásukat villamos motorok teszik lehetővé, a motorok hajtásvezérlését pedig számítógépberendezések végzik. Ezekhez a gépekhez az ipari automatizálás területén működő, irányítóberendezéseket is gyártó vállalatok kínálnak olyan vezérlőegységeket, illetve hajtásvezérlés megoldásokat, melyek a CNC gép technológiai követelényeinek eleget tesznek. Ahhoz, hogy a vezérlőegységek kihasználása a legnagyobb mértékben megtörténhessen, alkalmazásukhoz megfelelő szoftvercsomagokat fejlesztenek, melyek számos funkcióval rendelkeznek. A vállalatnak a szoftverek megbízhatóságáról azonban meg kell győződnie, ezért azokat a termék gyártásának utolsó fázisában tesztelnie kell. A teszteléshez azonban szükség van a CNC vezérlést végrehajtó hardverelemekre is, így a tesztelés ezen termékekből összeállított tesztállomásokon zajlik.

Diplomatervem témája az evopro Ipari Automatizálási és Informatikai Kft.-nél egy Siemens Sinumerik CNC vezérlőszoftverek tesztelésére szolgáló, CNC és hajtásvezérlő modulokat tartalmazó tesztállomás megtervezése. Mivel a tesztállomások száma a funkciók bővülésével növekszik, szükség van arra, hogy a tesztállomások hálózaton keresztül hozzáférhetőek legyenek, az egységek konfigurálása és felügyelete távvezérléssel megvalósítható legyen. Ez magában foglalja, hogy a modulok akár közvetlen közelről, vagy vagy akár egy operátori kezelőfelületről távoli hozzáféréssel kapcsolhatók. A diplomaterv tárgyát képező tesztállomás két egységből áll, a CNC hajtásvezérlést megvalósító modulokat tartalmazó Estap rack-szekrényből, és a villamos motorokat tartalmazó egységből áll, melyek tetszőleges konfiguráció szerint összekapcsolhatók.

A modulok kapcsolgatását egy S7-300 típusú Siemens Simatic PLC valósítja meg. Az operátori állomás kezelőprogramját szerverként futtatjuk egy IPC677 típusú ipari számítógépen, melyhez a tesztszemélyzet a belső hálózaton keresztül kliensként képes hozzáférni.

Diplomatervem részét képezik a tesztállomásban elhelyezkedő modulok villamos hálózat bekötésének, illetve a kommunikációs portok közötti összeköttetések tervei, továbbá az egyes modulok Estap rackszekrénybe való beépítésének mechanikus tervei. Ezenfelül PCS7 környezetben kellett implementálnom a modulok kapcsolgatását megvalósító PLC programot, illetve a távfelügyeletet lehetővé tevő operátori kezelőprogramot.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.