Tesztmodell-definíció TTCN-3-ban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Erős Levente
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A tesztmérnökök a mindennapi munkájuk során a TTCN-3 (Testing and Test Control Notation) nyelvet használják, így magától értetődő az ötlet, hogy a tesztmodellek definícióját is ennek alkalmazásával lehessen megadni. Ennek a megközelítésnek előnye, hogy nem kell újabb technológiát megtanulni, továbbá, hogy a TTCN-3 adatstruktúrák változtatás nélkül felhasználhatóak lesznek a modell alapján generált tesztesetekben.

A dolgozat leírja, hogy egy kiterjesztett véges állapotgépként megadott rendszerből hogyan készíthető TTCN-3 nyelvben leírt tesztmodell definíció. Ennek bemutatására elkészült egy Java alkalmazás, mely egy adott rendszer állapotgráfja alapján elkészíti a TTCN-3 kód egy jelentős részét. Az így generált kód némi kiegészítés és utómunka után az ipar által ismert és használt tesztelő szoftverekbe betölthető, és szimulációk valamint tesztek végezhetőek rajta.

Végül egy valós protokollon, a LAPB-n (Link Access Procedure, Balanced) keresztül mutatja be, hogy a módszer valós méretű problémákon is jól alkalmazható, valamint az elkészült alkalmazás segítségével azt, hogy hogyan futtathatóak a modellen egyszerű keresési algoritmusok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.