Tesztrendszer DCU vezérlőegységhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tóth Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A Diplomatervezés feladatomat a Robert Bosch Kft.-nél végeztem el. A feladatom során egy adatgyűjtő vezérlőegység, a DCU laboratóriumi tesztkörnyezetének a fejlesztésével foglalkoztam.

Munkám során megismerkedtem a DCU felépítésével, a vezérlő teszteléséhez rendelkezésre álló eszközökkel és ezeknek a berendezéseknek a hiányosságaival. Összeállítottam egy kibővített és automatizált koncepciót, amivel mérések széles skáláját lehet végrehajtani a DCU-n.

Ahhoz, hogy a feladatomat el tudjam végezni, ismernem kellett a DCU technikai paramétereit, működési mechanizmusát, továbbá átfogó képpel kellett rendelkeznem arról, hogy milyen tesztelési eljárásokat szükséges végrehajtani a vezérlőegységen.

A fejlesztést és a tesztelést a V-modell szerint hajtottam végre, figyelve arra, hogy az adott szakasza a V-modellnek milyen feladatokat tartalmaz.

Az automatizált tesztkörnyezet létrehozásához több olyan megoldási lehetőséget megvizsgáltam, amelyeket az autóipari tesztelések során alkalmaznak, majd kiválasztottam azt a megoldást, amit a legmegfelelőbbnek találtam a tesztrendszer létrehozásához. Utána (ennek a döntésnek megfelelően) olyan áramköröknek terveztem meg a kapcsolási rajzait és nyomtatott áramköreit, amelyekre szükség van a kibővített mérési koncepcióba. Ezeket az áramköröket a gyártásuk után beforrasztottam és felélesztettem.

A vezérléshez szükséges szoftvert implementáltam, majd miután a fejlesztési ciklus végére értem, elkezdtem a tesztelést továbbra is a V-modell szerint. A tesztek eredményeit rögzítettem, majd összegeztem az elvégzett munkámat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.