Tesztrendszer fejlesztése orvosi eszközhöz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dülk Ivor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A vese szerepet játszik az emberi szervezetben keletkező egyes méreganyagok eltávolításban, egyes hormonok elválasztásban, a vérnyomás és az víz háztartás szabályozásában.

Idült vagy akut veseelégtelenség esetén a szervezetben a felesleg víz és a méreganyagok felhalmozódnak, amely további súlyos egészségügyi gondokat okoznak. A felhalmozódott víz és méreganyagok eltávolítására az egyik lehetőség dialízis gép alkalmazása, amely a vért a testen kívül egy félig áteresztő hártyával megszűri, majd visszavezeti a beteg testébe.

Szakdolgozatom célja egy olyan teszteszköz létrehozása volt, amely egy orvosi eszköz levegőérzékelőjének viselkedését szimulálja. Az orvosi eszköz fejlesztéséhez szorosan kapcsolódik a rendszer tesztelése, amelynek az elvégzését nagyban segíti az automatizált tesztek végzésének lehetősége, és a tesztek megismételhetősége.

Dolgozatomban először megvizsgáltam a vese és a dialízis gép működését, majd ismertetem az orvosi eszközök fejlesztésére vonatkozó szabványok által előírt fejlesztési és tesztelési protokollokat. Ezek után ismertettem a tervezendő rendszer specifikációját, az automatizálni kívánt teszteket és a szenzor működésének elvét.

A dolgozat utolsó részében részletesen bemutatom, az elkészült rendszer működését, és az integrációs és verifikációs tesztek eredményét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.