Tesztrendszer kiépítése web böngészés-élmény optimalizálásának vizsgálatához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vida Rolland
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az internet felhasználási módja és igénye napjainkra meglehetősen megváltozott. A hálózati infrastruktúrának olyan mértékű forgalmat kell kiszolgálnia, amire tervezésekor nem lett felkészítve. Az emberek manapság sokféle eszközzel érik el az internetet a világ különböző pontjain, és rendkívül fontos számukra a böngészés élménye, ami jelentősen romlik, ha egy honlap, vagy annak egyes részei az elvártnál lassabban töltődnek le. A megnövekedett sávszélesség-igényhez azonban nem képes minden kiszolgáló alkalmazkodni, és a web alapjait képező technológiák sem elegendőek önmagukban ezen feladat megoldására.

A várt eredményt úgynevezett tartalomszolgáltató hálózatok és az ő általuk biztosított többletkapacitás hozhatja meg. E szolgáltatók az elmúlt évek során hatalmas fejlődésen mentek keresztül, napjainkban az internet forgalmának több, mint egyharmadát az ő forgalmuk teszi ki. Segítségükkel az egyes honlapok – vagy honlapok részei – földrajzilag közelebb kerülnek a felhasználóhoz, így elősegítve az elemek gyorsabb letöltődését. Teljes honlapok tükrözése azonban sok esetben felesleges erőforrás-pazarlás, ezért fontos annak vizsgálata, hogy pontosan mely elemek kerüljenek a tartalomszolgáltató hálózatok szervereire. Az így elérhető tartalom letöltése gyorsulhat, ezzel egy-egy honlap teljes letöltési ideje is rövidülhet. A letöltési idő rövidülése pedig az egyik legfontosabb része a böngészési élménynek, mely a felhasználó elégedettségét növeli.

Szakdolgozatom elkészítése során tanulmányoztam a web alapjait képező technológiákat, valamint a tartalomszolgáltató hálózatok működését. Összeállítottam egy tesztrendszert, mellyel mérhető, hogy egy adott honlapon melyek azok az elemek, melyeket kihelyezve egy ilyen szolgáltatóhoz a honlap letöltési ideje rövidülhet. A tesztrendszer egyszerűen módosítható, így segítségével tetszőleges honlappal végezhető mérés.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.