Tipizált 400/120-kV-os alállomások kialakításának lehetőségei a magyar villamosenergia-rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Szabó László
Villamos Energetika Tanszék

Magyarországon a bruttó villamosenergia-fogyasztás mértéke növekedést mutat. A folyamatos és biztonságos ellátás érdekében a növekedő igényeket az erőműi termelői, továbbá az átviteli és az elosztó-hálózati kapacitásoknak is követniük kell. A MAVIR ZRt. az átviteli hálózat tulajdonosaként és üzemeltetőjeként köteles a szükséges fejlesztéseket végrehajtani. A veszteségek csökkentése és a megfelelő átviteli kapacitás biztosítása érdekében a 400 kV-os feszültségszintű hálózati elemek fejlesztése a cél.

Öt új állomás valamint több mint 1200 km új távvezeték került üzembe 2004 óta az átviteli hálózaton. Ilyen mértékű hálózatfejlesztés hatékony elvégzését a bővítés legfontosabb lépéseinek, a tervezés, az engedélyeztetés és a kivitelezés egységesítése, úgynevezett tipizálása támogatja. Az egyforma követelményeknek megfelelő és ezért nagy hasonlóságot mutató tervek és hálózatelemek készítése a költségek csökkenése mellett eredményez átláthatóbb hálózatot. A típusalállomás szabadtéri kialakítású, csőgyűjtősínes, 400/120 kV-os, 400 kV-on másfélmegszakítós, 120 kV-on kétgyűjtősínes kapcsolóberendezés két 250 MVA egységteljesítményű transzformátorral, 70–72 Mvar-os, 18 kV-os tercier söntfojtóval.

Az egységes kialakítás kivitelezésének számos akadálya lehet, ezért nem tipizálható a hálózat minden egyes eleme. A tapasztalatok alapján a funkcionális egységek tipizálása jobb megoldás, mint az egész alállomásé. A leggazdaságosabb hosszútávú megvalósítás érdekében meg kell találni a tipizálás mértékének optimumát, annak költségei és az általa elérhető költségcsökkenés összevetésével. Javasolt típusmegoldás kidolgozása olyan elemek csatlakozásához, melyek jelenleg még nem találhatók meg a hálózaton, de előre láthatóan hamarosan szükség lesz beépítésükre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.