Több csatornás CAN interfész fejlesztése csatornaválasztó és összefűző funkciókkal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Berényi Richárd
Elektronikai Technológia Tanszék

A szakdolgozat készítése során megismerkedtem a mell daganatos elváltozásával, előfordulási gyakoriságával és kiváltó okaival. A mellrák szűrésére és további vizsgálatára szolgáló eszközöket, főként a mammográfiát tártam fel, kitérve a GE Healthcare Senographe Essential típusú vizsgálóberendezésére, aminek a működését kellően megismertem. Az eszköz gyártása során alkalmazott HASS vizsgálatot, és ennek hátterét vizsgáltam meg, majd a tervezéshez szükséges technikai háttérinformációkat vettem górcső alá, mint amilyen a CAN soros buszrendszer működése, és az erre épülő CANopen objektum-orientált szemléletű kommunikációs szabvány.

A tervezést már e meglévő ismeretek birtokában kezdtem meg, a megfelelő specifikáció után láttam hozzá a fejlesztésnek. Munkám során érintettem az áramkörtervezés főbb lépéseit, mint a kapcsolási rajz szerkesztése és a nyomtatott huzalozás tervezése, majd a panel megépítésével folytattam a munkát. Az így elkészült áramkörben található mikrokontrollerre C nyelven fejlesztettem programot, amit a Vector CANalyzer kommunikációs szoftver segítségével alakítottam. Ezután fogtam hozzá a számítógépes alkalmazás készítéséhez, ezt a GE Healthcare-nél használt National Instruments LabVIEW 2009 fejlesztőkörnyezetben készítettem el.

A tervezési munka végeztével készülékházba került a modul, majd tesztelésnek vetettem alá az elkészült prototípust, amikor is néhány hibára fény derült, de a megfelelő korrekciók elvégzése után már tökéletesen működött az interfész áramkör, és a hozzá írt alkalmazás is, ezzel készen áll a mérnökségi fejlesztések, mérések hatékonyabbá tételére.

Ez a feladat rávilágított arra, hogy mennyire összetett folyamat valójában egy egyszerű áramköri egység precíz megtervezése, nagyon körültekintőnek kell lenni ahhoz, hogy a munka végeztével minden a helyére kerüljön és működő prototípust/terméket kapjunk.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.