Több csatornás aktív műterhelés digitális vonalak és tápok vizsgálatához

OData támogatás
Konzulens:
Futó András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozatomban egy 8 csatornás aktív műterhelés tervezését, elkészítését, és tesztelését mutatom be. A műszer nagyban egyszerűsíti termékek bizonyos terheléses verifikációs és validációs vizsgálatait, melyek egyébként időigényesek és több műszert igényelnének.

A műszert a National Instruments Hungary Kft.-nél töltött gyakornoki munkám alatt terveztem és készítettem el.

Első lépésként piackutatást végeztem hasonló, több csatornás, kisebb teljesítményű műterheléseket keresve, azonban ilyen eszközt nem találtam.

Ezután megalkottam a rendszertervet, kiválasztottam a használni kívánt fejlesztő környezeteket és megkezdtem a kapcsolási rajz elkészítését. A rendszer komplexitásából adódóan a műszert két nyomtatott áramkörön alakítottam ki. Ennek közvetett előnye volt, hogy amíg az első NYÁK megtervezése után a gyártására vártam, dolgozni tudtam a másodikon.

Az áramkör élesztése során felmerült forrasztási és tervezési hibákat kijavítottam, illetve a rendszer helyes működéséről meggyőződtem.

Az elkészült műszert kalibráció után teszteknek vetettem alá, hogy meggyőződjek a műszer pontosságáról, maximumokon való működésről.

A három hónapos fejlesztési idő végére egy használható prototípust sikerült elkészíteni, mely jól szemlélteti az eredeti koncepció hasznosságát, illetve már mérésekre is alkalmas.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.