Több szabadságokú haptikus eszköz tervezése demonstrációs célokra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Stumpf Péter Pál
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A tapintás és a kinesztetikus információ fontosságát jelzi, hogy külön kifejezés, a haptikus (a görög „megragadni” szóból) szolgál azokra az érzékszervi információkra, amelyek mind a tapintási, mind a kinesztetikus érzéklettől függnek.

A haptikus eszközök célja, hogy reprodukálják a tapintás érzetét, ezzel információt szolgáltatva a felhasználó felé. Ez az érzet segítséget nyújthat például virtuális tárgyak számítógépen szimulált készítésében, vagy eszközök távoli irányításában. A haptikus technológia megtalálható a mindennapjainkban, hiszen a mobiltelefonok rezgéssel történő jelzése is ide sorolható, és széles körben kutatott és fejlődő irányzatnak számít. Fejlődésével a jövőben lehetőség nyílhat akár arra is, hogy sebészek egyes műtéteket távolról végezzenek el.

Feladatom célja egy többszabadságfokú haptikus eszköz megépítése. Fontos tervezési szempont az alacsony költség, ezért a felhasznált alkatrészek többsége 3D nyomtatóval gyártható. A szerkezet ezek mellett könnyen beszerezhető, egyszerű elemeket tartalmaz. Az alkatrészek birtokában az eszköz akár robotikában nem jártas diákok által órán is megépíthető, felügyelet mellett. A kész berendezéssel irányítástechnikai feladatok demonstrálhatóak, így az oktatásban szerzett elméleti tudás gyakorlatba történő átültetésében segítséget nyújthat.

Diplomamunkám magába foglalja az eszköz megépítésén felül a hardverének és szoftverének a megtervezését is. Továbbá számítógépes felhasználói felület is kialakításra került az eredmények rögzítésére, és az eszköz irányítására. A mechanizmus vezérlését megvalósítottam, mérések elvégzése és kiértékelése után az eszköz szabályozását szimulációban végeztem el.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.