Többantennás Átviteli Technikák Vizsgálata 5G Mobil Rendszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mráz János Albert
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A telekommunikációs iparág legnagyobb feladata napjainkban a soron következő 5G mobil rendszer megalkotása A téma aktualitása és jelentősége végett dolgozatomban a 4G mobil rendszeren túl mutató többantennás vezeték nélküli közeg hozzáférési technikákkal foglalkoztam. Már a 4G rendszerben is fontos szerepet kaptak a többantennás megoldások, hiszen vitathatatlan nyereséggel jár azok alkalmazása. A többantennás technikák alkalmazhatósága a 4G rendszerben azonban elérte a felső határt az 3GPP LTE release 12-vel. A készülékek fizikai méretei miatt a rendszerben használt frekvenciasávokban elérte a rendszer az átvitel során használható antenna elemek számában a felső határt.

A nagyobb átviteli sebesség elérésének legegyszerűbb módja a sávszélesség növelése. Nagy allokálatlan frekvenciasávok állnak rendelkezésre a 20 GHz és 90 GHz közötti milliméter hullámhosszú frekvencia tartományban, ezek a frekvenciák azonban a korábbi kutatások szerint alkalmatlanok voltak cellás telefóniabeli használatra. A szakma legfrissebb kutatásai szerint azonban megfelelően kis cellaméret és nagy antenna elem szám esetében alkalmasak ezek a frekvenciák is szabadtéri cellás alkalmazásokra; sőt a magas vivőfrekvencia értékek még kedvezőek is, hiszen nagyobb számú antenna elemet kisebb helyen lehet elhelyezni.

A dolgozatom első részében a 4G rendszer rádiós interfészének áttekintésére kerül sor, hangsúllyal a többantennás átviteli megoldásokra. Ezt követően a többantennás technikák áttekintésére kerül sor. Majd az 5G rendszerrel szemben támasztott követelményekről lesz szó. Ezt követően tárgyalásra kerül a milliméter hullámhosszú rádiós csatorna, a többantennás rendszerek, amelyeket megemlít a szakirodalom.

Ezt követően egy kiválasztott milliméter hullámhosszú egy utas csatornabecslési eljárás kerül bemutatásra, amelyet kiterjesztek, hogy többutas csatornák becslésére is alkalmas legyen, illetve módosítok a pontosabb eredmények elérésének érdekében. A becslési eljárásokat fel is használom különböző rendszerek implementálásakor. Forrás alapján egy további rendszert is implementálok, amely több felhasználót egyidejűleg képes kiszolgálni. A dolgozat utolsó szakaszában pedig a szimulációs eredményeket közlöm.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.