Többantennás adatátvitel vizsgálata LTE rendszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fazekas Péter
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A mobil távközlésben használt mai technológiák egyre inkább kevésnek bizonyulnak a fokozódó felhasználói igények kiszolgálására. A mobileszközök piacán megjelenő okos telefonok és az azokra írt alkalmazások is egyre nagyobb sávszélességet és kisebb késleltetést követelnek meg. Ezért fejlesztettek ki egy új generációs vezeték nélküli átviteli szabványt, a Long Term Evolution-t (LTE), amely 2012-től már Magyarországon is elérhető a kereskedelmi forgalomban.

Ezért esett a választásom ennek a technológiának a bemutatására és a vele kapcsolatos lehetőségek vizsgálatára. Ilyen a többszörös antennák használata adó, illetve vevő oldalon egyaránt, amit MIMO (multiple input multiple output) megoldásként emlegetnek. További lehetőség még, hogy az adó több felhasználót szolgál ki MIMO módon egyszerre. Ezen felhasználók kiválasztására szolgáló ütemezők is jó vizsgálati szempontnak bizonyulnak.

A szakdolgozatomban bemutatom az LTE technológiát és MIMO megoldás alapjait. Implementálok egy olyan szimulációs környezetet, amely alkalmas a MIMO átvitel, illetve több-felhasználós MIMO ütemezők vizsgálatára. A dolgozatom végén különböző beállításokkal hajtok végre szimulációkat és értékelem az így kapott eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.