Többcsatornás villamos teljesítmény átalakítók napelemes alkalmazásokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hamar János Krisztián
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatomban azt vizsgálom, hogyan lehetséges többcsatornás teljesítményelektronikai konverterek felhasználásával csökkenteni a veszteségeket és növelni a hatékonyságot, illetve a megbízhatóságot, miközben az elektromos energia a termelőktől egészen a fogyasztókig átalakításra kerül. Mindezen belül azokra az ún. DC/DC konverterekre összpontosítok, amelyek több csatorna felhasználásával továbbítják az elektromos energiát a kisfeszültségű fogyasztókhoz. Manapság egyre több napenergiát használó rendszer épül Magyarországon is, ezekkel környezetbarát módon tudunk elektromosságot előállítani. Ebből kifolyólag a napelemcellákat választottam fő energiaforrásnak a dolgozatban.

Az első fejezetben a téma fentinél bővebb bevezetése olvasható, majd a második fejezetben a napelemcellákról általánosan, érintve a legújabb kutatási eredményeket ezen a területen, illetve a lehetséges beépítésüket egy rendszerbe.

A harmadik fejezetben a napelemcellák karakterisztikáját vizsgáltam meg legelőször, felhasználva az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék laborjában található napelempaneleket. Ezt a labormérést még kiegészítettem egy szimulációs modellel is.

A negyedik fejezet a többcsatornás, kisteljesítményű teljesítményelektronikai átalakítók irodalomkutatását tartalmazza, majd az ötödik fejezetben kidolgoztam ezen konverterek méretezési módszertanát, vagyis azt, hogy az előírt működéshez milyen paramétereket szükséges használni.

Ezek után terveztem egy minta konvertert, felhasználva a kidolgozott metodológiát: félvezető kapcsolót és egyéb áramköri elemeket is választottam. Ezt követően pedig számítógépes szimulációkkal erősítem meg a kapott elméleti eredményeket, melyet a hatodik fejezet tartalmaz.

Végezetül, a hetedik fejezetben a megvalósított feladatok alapján levonom a szükséges következtetéseket és összefoglalom az elért eredményeket, tapasztalatokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.