Többfelhasználós MIMO átviteli megoldások vizsgálata a 3GPP LTE rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mráz János Albert
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Kivonat

A mobiltávközlés soha nem látott fejlődésen ment keresztül az elmúlt két évtizedben. A hálózati generációk evolúciójával az analóg áramkörkapcsolt beszédszolgáltatástól eljutottunk a teljes IP alapú adatszolgáltatásokig.

A hamarosan bevezetésre kerülő 3GPP LTE rendszer számos technikai újítást tartalmaz, amellyel jelentősen növelhető a hálózati kapacitás, a felhasználónkénti sávszélesség, és az egyszerre kiszolgálható előfizetői szám. Ezen újítások az OFDM, OFDMA technikák, a magasabb modulációs rendek, az adaptív erőforrás-menedzsment, illetve a térbeli multiplexálást lehetővé tevő többantennás MIMO eljárások.

E diplomaterv célja összefoglalni az LTE rendszer főbb tulajdonságait, részletesen kitérve a rádiós elérési hálózat fizikai rétegére, valamint bemutatni a fent említett átviteli technológiák működését, különös tekintettel az LTE implementációkra.

A diplomaterv során egy Matlab alapú 3GPP LTE „link level” szimulátor továbbfejlesztése valósult meg az Európai Unió által szervezett SAMURAI kutatás-fejlesztési projektmunka keretében. A szimulátor célja modellezni az LTE rádiós elérési hálózatának fizikai rétegét, és különböző rádiós körülmények között meghatározni annak átviteli jellemzőit, mint bit- és blokk-hibaarányok, illetve átviteli kapacitás.

A diplomaterv az ideálistól eltérő csatornabecslések modellezésére fókuszál, a vevőben interpolációs és Gaussi-hibát feltételezve szimulálja annak hatásait a letöltési irányú átviteli kapacitásra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.