Többfelhasználós, online wireframe tervezőeszköz készítése HTML5 platformon

OData támogatás
Konzulens:
Balássy György Miklós
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A felhasználói felületek tervezése egy komplex folyamat. Ennek ellenére a fejlesztők gyakran esnek abba a hibába, hogy a megrendelői igények felületes felmérését követően rögtön beleugranak a megvalósításba anélkül, hogy pontosan kitűznék a feladatot. A tervezési folyamat kihagyása, elnagyolása azonban komoly problémákhoz vezethet később, nagyban megnövelve a projektre fordítandó munkát, ezáltal az átfutási időt.

Napjainkban egyre inkább elterjedt a fejlesztés kezdeti fázisát segítő ún. drótváz-modellek használata. Ezekkel a - gyakran csak mockup-nak nevezett -tervekkel hatékonyan segíthető a projekt résztvevői közötti együttműködés és az alapos specifikáció. A drótváz egy látványát tekintve elnagyolt, funkciókra, szolgáltatásokra, illetve ezek hangsúlyosságának kiemelésére fókuszáló rajz, melyet a tényleges megvalósítás előtt, a funkcionális specifikációval párhuzamosan érdemes elkészíteni.

Kezdetben a fejlesztők kézzel készített terveket alkalmaztak, napjainkban azonban egyre nagyobb teret nyernek a wireframe-tervező szoftverek. Mára számos alternatívát láthatunk a piacon, a sokféle alkalmazás között azonban nehéz olyat találni, amely minden igényünket kielégíti.

Az általam fejlesztett szoftver alapfunkciói mellett lehetővé teszi a hatékony felhasználói interakciót egy platformfüggetlen, ergonomikus felületen. Eszközkészlete elsősorban weboldalak drótvázainak tervezéséhez nyújt segítséget, de egyszerűen bővíthető további építőelemekkel. A szoftver életképességét dolgozatom végén egy esettanulmánnyal igazolom, amely egy valós projekten alapul.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.