Többplatformos alkalmazás fejlesztése JavaEE és Android alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Manapság természetessé vált, hogy bárhol is vagyunk a világban, van internet hozzáférésünk és különböző eszközök segítségével elérhetjük az adatainkat. Éppen ezért számos olyan alkalmazás jelenik meg, amelyek több platformon is ugyanazt, vagy hasonló szolgáltatást nyújtanak, egy mindenki által ismert példa erre a Facebook. Ha egy ilyen alkalmazást használunk, egyszerre több féle eszközön, akkor elvárjuk, hogy az adataink szinkronban legyenek, azonban ez fejlesztői szempontból komoly kihívást jelent. Továbbá mivel az alkalmazás komponensei az interneten keresztül kommunikálnak, különösen fontos szempont a biztonság.

A legtöbb ilyen alkalmazásnál szükség van valamilyen jogosultságkezelésre, tehát a felhasználóknak regisztrálniuk kell a használathoz. Egyrészt az emberek nem szeretnek hosszú adatlapokat kitölteni regisztrálásnál, másrészt pedig, majdnem mindenki rendelkezik valamilyen közösségi médián meglévő fiókkal, ezért érdemes lehetőséget biztosítani valamilyen külső szolgáltatás segítségével történő bejelentkezésre.

Először tanulmányoztam a többplatformos alkalmazásokhoz szükséges technológiák egy részét, Java EE és Android platformon, majd egy pilot alkalmazást terveztem és valósítottam meg. Az alkalmazás rendelkezik webes és mobil felülettel, valamint egy webszolgáltatás segítségével szinkronizálja a felhasználók adatait. Minden komponenst Java nyelven implementáltam, de a kommunikációt platformfüggetlen módon oldottam meg, így még több féle klienssel is együtt tudna működni a webszolgáltatás. Tanulmányoztam a leggyakoribb biztonsági kockázatokat, amik egy webalkalmazás esetén előfordulhatnak és az alkalmazás fejlesztése közben megoldásokat kerestem ezen kockázatok minimalizálására, ezek a megoldások többek között a token alapú autentikáció, a jelszavak sózott hash értékként való tárolása, valamint a titkosított kommunikáció. A felhasználók azonosításához létrehoztam egy saját beléptető rendszert, majd integráltam a Facebook és Google rendszerét, olyan módon, hogy együtt működnek a saját rendszeremmel, valamint egymással és akár még több hasonló közösségi hálózat rendszerének integrálása is lehetséges.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.