Többplatformos alkalmazásfejlesztés támogatása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A szoftverfejlesztésben nehéz és időigényes feladat a magas szintű (logikai) követelmények, tervek és specifikációk, valamint az alacsony szintű (fizikai) tervek és implementációk szinkronban tartása, e folyamatok nehezen automatizálhatók és gyakran drága vagy komplikált technológiák, eszközök használatát igénylik. Jelen szakdolgozat egy olyan oktatási célra alkalmazható, platform- és eszközfüggetlen diagram készítő alkalmazás elkészítésének menetét mutatja, mely a későbbiekben tovább fejleszthető az említett probléma kezelésére.

Az elkészített alkalmazás böngészőben futtatható, grafikus felületet biztosít komponens diagramok készítésére és szerkesztésére. Az alkalmazás lehetőséget biztosít a diagramok mentésére, mind egy szerveren, mind pedig lokálisan JSON formátumban, amit szinte bármelyik a diagram szerkesztésre használt JointJS könyvtárat használó alkalmazás kezelni tud. A készített dokumentumok automatikus megosztásra kerülnek az alkalmazást használó összes felhasználóval és lehetővé teszi e diagramok valós időben történő közös szerkesztését, így gyorsítva fel a diagramok és a később rájuk épülő szoftverek fejlesztését.

A dolgozat bemutatja az alkalmazás elkészítésének menetét, hogyan és milyen szempontok alapján lettek kiválasztva a készítéshez használt JointJS JavaScript könyvtár és a valós idejű kollaborációs funkciók implementálását támogató SwellRT technológia. Továbbá, bemutatásra kerülnek az elérhető funkciók, beleértve mind a használatuk menetét, mind pedig a megvalósításuk módját.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.