Többplatformos értesítő szolgáltatás tervezése és megvalósítása mobil környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A technika fejlődése lehetővé tette, hogy mára már nem csak az érdeklődő felhasználók szűk rétege férhet hozzá az okostelefonokhoz, tabletekhez. Az eszközök egyre elterjedtebbé váltak, a felhasználók felfedezték a bennük rejlő lehetőségeket, és napjainkra már kihasználják a telefonáláson és az SMS üzenetek küldésén kívül nyújtott plusz funkciókat is.

Az okoseszközök segítéségével a felhasználó folyamatos kapcsolatban állhat a világhálóval, bármikor elérhető lehet, intézheti levelezését, böngészheti a híreket, mindig naprakész lehet a világ történéseivel kapcsolatban. A folyamatos internetkapcsolatnak köszönhetően nemcsak ő maga kutathatja fel a számára fontos információt, de arra is lehetőség van, hogy a készülék beavatkozás nélkül, egy értesítés formájában jelezze azt, ha egy – a felhasználó számára fontos – esemény bekövetkezett.

A népszerű okostelefon-platformok (Android, iOS és Windows Phone) fel vannak készítve rá, hogy azonnali értesítéseket küldhessünk a mobileszközökre távolról, események bekövetkezésekor. Jellemzően minden alkalmazás saját maga definiálja és kezeli a saját értesítéseit, nem létezik olyan univerzális megoldás, amelynek fő célja az értesítések felvétele, kezelése és fogadása lenne. Nincs olyan alkalmazás, amely segítségével a felhasználó különböző típusú értesítésekre egyszerűen feliratkozhatna, menedzselhetné azokat és értesülhetne azok bekövetkezéséről. Diplomatervem egy többplatformos értesítő szolgáltatás keretein belül erre a hiányosságra kínál megoldást.

A dolgozat ismerteti a kitűzött feladatot, bemutatja a cél eléréséhez szükséges szerver- és kliensoldali megoldások tervezését és megvalósítását, ismerteti az elkészült alkalmazásokat általánosságban, illetve egy konkrét példaalkalmazáson keresztül. Kísérletet tesz az elkészült munka kritikus elemzésére, és továbbfejlesztési lehetőségeket kínál.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.