Többplatformos fejlesztés bemutatása mobil környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Schulcz Róbert
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A diploma témája egy előre meghatározott alkalmazás elkészítése a három népszerű mobil operációs rendszerre, az Android-ra, iOS-re és Windows Phone 8-ra. Az alkalmazás egy vastagkliens már meglévő ingatlanközvetítői webes szolgáltatáshoz. Az ingatlanok között kétféle módon lehet keresni, vagy keresési beállításokkal, vagy pedig a térképes móddal. A keresési beállításokat a szerver szolgáltatja minden egyes indításkor. A térképes módban pedig a felhasználó helyzetéhez közel található ingatlanok jelennek meg.

A fejlesztés során körbejártam milyen lehetőségek adódnak azoknak, akik multi platformos alkalmazásokat szeretnének fejleszteni. A legalapvetőbb megoldás, hogy minden platformra natívan, a saját fejlesztési környezetében a saját nyelvén, elkészíteni az alkalmazásokat. Ez a megoldás a legjobb, mert minden platformon a saját animációit, grafikai megoldásait lehet alkalmazni. Azonban ennek hátrányi is adódnak. Sokkal hosszabb a fejlesztési idő, mert nem lehet az egyszer már elkészített kódot újrahasznosítani egy másik platformon. Példa rá egy egyszerű adatbázis és az azt menedzselő objektum létrehozása. Mindegyik platform az SQLite-ot használja, de az adatbázis elérése platform specifikusan történik.

Léteznek alternatív megoldások, melyek ezt a problémát hivatottak megoldani. Az egyik ilyen, amikor weboldalak segítségével érik el a platformfüggetlenséget. Lehetnek sima böngészőből elérhető alkalmazások vagy valamelyik fejlesztőkörnyezettel elért változatok. Egy ilyen fejlesztőkörnyezet a PhoneGap, ami Hhml5, CSS3 és Javascript felhasználásával érik ezt el. Ezekkel egyelőre az a gond, hogy a nem képesek még a natív alkalmazás sebességérzetét megközelíteni, illetve összetett logikát html alapon létrehozni nagyon nehéz.

A Xamarin éppen a másik oldalról közelíti meg ezt a kérdést. Közös kódbázist használva, natív alkalmazásokat készít a támogatott platformokra. Ez úgy érték el, hogy létrehoztak minden platformnak egy SDK-t a natív framework-ök felépítésének mintájára, csak C# nyelven. Egy projekt során lehetőség van rá, hogy a közös objektumokat egy közös modul alá szervezzük és csak a platform specifikus részeket kell külön-külön lekódolni. Még viszonylag új ez a megoldás, de egyre nagyobb sikert ér el, egyre több fejlesztő használja világszerte.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.