Többrétegű, multiplatform alkalmazás fejlesztése Xamarin Forms és ASP.NET környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Simon Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az internetes társadalom fokozatos mobilizációja és a digitális tartalomfogyasztási szokások folyamatos változása új kihívások elé állítja a fejlesztői közösséget. Ennek eredményeképpen új technológiák születnek meg, amelyek a felmerülő problémákat az előzőekhez képest más szemlélettel próbálják meg megoldani. A web alapú szolgáltatások fejlesztése során egyre fontosabb szempont az együttműködés a felhő alapú környezetekkel, akár multiplatform módon is, illetve a nyílt fejlesztőeszközökkel való integráció. A mobilalkalmazások több platformra történő elkészítése során pedig a kód újrafelhasználhatósága szempontjából gondot okoz a natív fejlesztői környezetek és keretrendszerek különbözősége.

Dolgozatomban ismertetem a webalkalmazások készítésére szánt újgenerációs ASP.NET Core multiplatform keretrendszert, illetve a keresztplatformos mobil kliensalkalmazás fejlesztést támogató Xamarin Forms technológiát. Az ismereteimet felhasználva egy többrétegű, kliens-szerver architektúrájú példaalkalmazást tervezek, majd ennek egy prototípusát implementálom a választott technológiákkal, aminek a lépéseit részletesen bemutatom. A választott program egy egyszerű funkcionalitással bíró bevétel- és költségnyilvántartó alkalmazás.

Friss technológiák használata esetén mindig kihívás, hogy a bevált módszereket, tervezési mintákat milyen módon lehet alkalmazni az új fejlesztési modellben, illetve milyen új problémákat kell esetlegesen megoldani.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.