Többrétegű üveg-kerámia (LTCC) áramkörök gyártás-, és szereléstechnológiája

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Krammer Olivér
Elektronikai Technológia Tanszék

Szakdolgozatom témája az LTCC áramkörök gyártás-, és szereléstechnológiája, illetve ezek kritikus lépéseinek - a viák kitöltésének és a kerámia lapok törésének – vizsgálata. A szakirodalom kutatás során megvizsgáltam az LTCC gyártás alapanyagait, szekvenciáit, különösképpen a furatok előállítására mechanikus és lézeres módszerrel, a kitöltésre nyomtatással és injektálással, valamint az eredmény értékeléséhez szükséges módszerekre. Áttekintettem a szilárdságtan és a törésmechanika alapjait, kísérletekhez szolgáló alapelveket és megfigyeléseket, számítási módszereket az optimális erő meghatározásához, valamint az összefüggést a karcolási mélység és az erő között.

Megvizsgáltam az LTCC szerelőlemezek gyártástechnológiáját, különösképpen a via készítési és kitöltési lehetőségekre. A kísérletek során a mechanikus lyukasztás nem vezetett megfelelő eredményre, mert az elkészült furatok sorjásak maradtak. A lézerrel készült furatok minősége jó, a továbbiakban ezeket használtam fel egy-, illetve háromrétegű minták készítéséhez. A kitöltési módszerek közül az injektálás alkalmazható gazdaságosabban laboratóriumi körülmények között, ezért egy manuális és egy pneumatikus eszközt használtam. Előbbi esetében az előkészület, utóbbiban a berendezés tisztítása körülményes. A kitöltéseket, majd a gyártás további szekvenciáit elvégeztem, az eredményt keresztcsiszolaton vizsgáltam. A viák minősége mindkét esetben megfelelő volt, azonban szabályozhatósága miatt a pneumatikus, impulzus üzemű szerkezet a megfelelőbb.

A szereléstechnológia vizsgálata során a kerámia lapok törése bizonyult a legkritikusabb folyamatnak, ezért a szakirodalom áttekintése után kísérleteket végeztem a témában. A Robert Bosch Elektronika Kft.-nél különböző kikönnyítési technológiákat elemeztem, és megvizsgáltam a belőlük eredő hibákat. A karcolási eljárás különböző beállításain méréseket végeztem, majd a kikönnyített mintákat egy átalakított berendezéssel eltörtem. A mérések és a törési erő között összefüggést találtam, ezért ezek, illetve elméleti számítások alapján meghatároztam az optimális paramétereket. A karcoláshoz 295 kPa munkahenger nyomás esetén 10 N törési erő tartozik, amelynél a szórás minimálisra adódott, így a hibák csökkenthetőek a beállításokkal.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.