Többrétegű üzleti alkalmazások tesztelési módszereinek elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mezei Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Üzleti alkalmazások fejlesztésére napjainkban az egyik legelterjedtebb keretrendszer a Microsoft .NET Framework, mellyel költséghatékonyan és gyorsan lehet összetett szoftvereket létrehozni. Azonban a megvalósítandó funkciók számával – és ezáltal a kódbázis növekedésével – egyre meghatározóbb kérdéssé válik ezen alkalmazások megfelelő tesztelhetősége. A manuális tesztelés egyre nehezebbé és drágábbá válik, illetve a továbbfejlesztett funkciók hatását a már korábban elfogadott működésű részekre is folyamatosan ellenőrizni kell. Általános esetben a tesztelendő alkalmazás és a tesztek jól elkülönülnek egymástól, ám emiatt a teszteket az alkalmazás fejlődése során folyamatosan hozzá kell igazítani az aktuális verzió sajátosságaihoz. A tesztelésre fordítandó idő jól megalkotott tesztelési módszerekkel hatékonyan csökkenthető.

A diplomaterv célja a többrétegű üzleti alkalmazások tesztelési módszereinek megismerése általánosságban, és egy konkrét üzleti alkalmazás kapcsán. A feladat első része mind az üzleti logika, mind a felület tesztelésére szolgáló módszerek megismerése. A feladat második része az egyes módszerek előnyeinek és hátrányainak feltárása, valamint konkrét megoldások kidolgozása az üzleti alkalmazás tesztelésére.

A dolgozat eredményeként bemutatok számos tesztelési típust és megközelítést, majd kitérek az egységtesztek megvalósításának konkrétumaira. Ezek után megmutatom, hogy a konvenciókat hogyan alkalmaztam egy valódi üzleti alkalmazáson mind az üzleti logika, mind a megjelenítés tesztelésére. Végezetül összefoglalom az eredményeimet, és kitekintést nyújtok a továbbfejlesztési lehetőségekre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.