Többszerveres, websocket alapú rendszer tervezése és fejlesztése Node.js alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Paróczi Zsombor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban az internet egyre nagyobb térhódításával a web is egyre népszerűbb, mint alkalmazásfejlesztési platform. Egyre több olyan szolgáltatás készül webes technológiákkal, böngészők számára, amik korábban letöltendő, telepítendő asztali alkalmazásként voltak jelen a felhasználók gépein. Ezek között vannak valós idejű, kétirányú kommunikációt folytató alkalmazások, aminek a legegyszerűbb példái az üzenetküldő, chat alkalmazások. A web azonban eredetileg dokumentumok egyirányú letöltésére lett tervezve, így a mögöttes technológiáknak, protokolloknak fejlődniük kellett.

A dolgozatom a bevezető utáni, második fejezete ezt a fejlődési irányt mutatja be. A fejezet kitér azokra az eszközökre, technológiákra és keretrendszerekre, amikkel egy valós idejű webes alkalmazást a gyakorlatban is meg lehet valósítani. Bővebben ismertetem a Node.js futtatókörnyezetet, aminek a célja kifejezetten az ilyen jellegű alkalmazások támogatása.

Valós idejű alkalmazások teljesítményében szűk keresztmetszet jelent az egyidejűleg nyitott tartott kapcsolatok száma. A harmadik fejezetben egy olyan rendszert specifikálok, amely a fenti technológiák használata mellett, több szerverrel működve, minél nagyobb skálázhatóság elérésére törekszik. Az előzetes rendszerterv után a negyedik fejezetben ismertetem az alkalmazás implementációjának a folyamatát, amit az ötödik fejezetben vizsgálok terheléstesztek segítségével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.