Többszintű cache memóriák optimális particionálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Gábor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban az átlagembertől kezdve, az informatikában dolgozókon át, a legkülönfélébb gépi rendszerekig és szolgáltatásokig, mindenkinek egyre nagyobb szüksége van arra, hogy az általa használt számítástechnikai eszköz a lehető leggyorsabb legyen. Mondhatjuk így is: mára mindenkinek az idő vált a legfontosabb értékké.

A modern számítógépeknél a legnagyobb időveszteséget az információ elérése okozza. A különféle tároló eszközök egyszerűen annyival lassabbak a processzornál, hogy nem képesek kellő gyorsasággal ellátni a szükséges adatokkal.

Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy az éppen szükséges adatokat a processzorhoz elég közel helyezzük el egy kellően gyors tárolóra, ugyanakkor ennek az eszköznek a mérete igen limitált az ára, illetve egyéb okok miatt. Tehát a fő feladat egy jó szervezés megkeresése.

Munkám során megismerkedtem a Cacti nevű memóriaelérési időket számoló eszközzel, valamint a programok utasítás szintű instrumentálására szolgáló Pin Tool-t is kicsit mélyebben kellett megvizsgálnom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.