Többszintu moduláris útvonalválasztó modul megvalósítása FPGA alapú hálózati eszközön

OData támogatás
Konzulens:
Moldován István
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Manapság a telekommunikációban az információküldés, fogadás legtöbbször IP hálózatokon történik. Ezt a rohamosan gyorsuló hálózatot egyre többen veszik igénybe a világ bármely pontján, így fontos egy nagysebességű, több adatátviteli protokollt ismerő útvonalválasztó megléte a nagyobb hálózati csomópontokban. Ilyen eszközt FPGA alkalmazásával is meg lehet valóstani, ami egy chipben biztosítja a nagy sebességű adatfeldolgozást és a rendszer variálhatóságát a vezérlő protokollok terén.

Szakdolgozatom célja egy olyan többszintű útvonalválasztó FPGA alapú megvalósítása, amely képes a beérkező adatok Ethernet és IP szintű útvonalválasztásának megoldására. Ehhez szakdolgozatom első felében bemutatom a fontosabb adatátviteli protokollokat, illetve ezek alapján a csomagok kapcsolásának és útvonalválasztásának mechanizmusát. Kitérek még ebben a részben a FPGA felépítésére, alkalmazásuk előnyeit a hálózati eszközökben.

A tervezés során először a megvalósítandó modullal szemben támasztott követelményeket veszem sorra, majd a tanszék által biztosított eszköz, környezet kerül bemutatásra, konkrétan a C-board felépítése és működése. Ezután sorra veszem az útvonalválasztó egyes egységeit, és részletezem megtervezésük célját és funkcióikat.

A megvalósítás fejezetben, az ebben a félévben létrehozott modulok felépítését, konkrét működését.

A végén a fejlesztői környezet által biztosított szimulátorban ellenőrzöm a megvalósított modulokat. Ehhez egyedi teszt adatfolyamot állítottam elő, amivel az egységek egyes funkcióinak helyes működése ellenőrizhető.

A szakdolgozatom végén összefoglalom az eddig elkészült egységben rejlő lehetőségeket és megfogalmazom a modul továbbfejlesztésnek lehetséges irányait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.