Többszintű rezonáns Buck konverter aszimmetrikus üzemének vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Litváni Lilla Brigitta
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozat tárgya egy 5-szintű rezonáns Buck-konverter aszimmetrikus működtetésének a vizsgálata szaggatott vezetési módban, állandósult állapot esetében. A dolgozat a következő részekből épül fel: a konverter működésének részletes leírása, ideális Simulink-modell bemutatása, a működés leírása egyenletekkel, ezt a vezérlési diagramok zárják. A konverternek négy kimenete van, amik egyenlő vagy különböző feszültség szintek előállítására képesek. Az átalakító főbb előnyei a magas hatásfok és a kimeneten előállítható feszültségek széles skálája.

A vizsgálat során a pozitív és negatív csatorna között szimmetriát tételezünk fel, a passzív elemek és a vezérlés szempontjából is. A következő esetek kerültek vizsgálatra: szimmetrikus terhelő ellenállások és aszimmetrikus kimeneti feszültségek, szimmetrikus terhelő ellenállások és aszimmetrikus kimeneti teljesítmények, szimmetrikus kimeneti feszültségek és aszimmetrikus terhelő ellenállások. A vezérlési stratégiákat a következő paraméterek írják le: a kapacitás feszültsége V_c valamint a pozitív és negatív csatorna tekercsén átfolyó áram i_Lp és i_Ln. Ezek a vezérlési paraméterek visszavezethetők a kapcsolási szögekre: α_p, α_cpp és α_epp, illetve α_n, α_cnn és α_enn. A kapcsolási szögek ismeretében a vezérlési diagramok munkapontjai szimulációval ellenőrizhetőek.

Az eredmények felhasználhatók összetett DC-DC átalakításban, ezzel kihasználva az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő megújuló energiaforrásokban és DC mikrogridekben rejlő lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.