Többszörös meghibásodások elosztott lokalizációja optikai hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Babarczi Péter
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A mai világban a számitógépes hálózatok és az általuk nyújtott nagyméretű információs közeg hibamentes működése esszenciális kérdés. A szolgáltatók az adatsebességnél nyújtott előnyök miatt a gerinchálózatukat optikai hálózat formájában alakitják át.

Az optikai hálózatok előnye az adatsebesség, de a felmerülő hiba elháritása gondos tervezést igényel. A legtöbb ismert módszer hátránya a lassú, bonyolult jelzések küldése, emiatt a hibaelháritás ideje túlnyúlik azon amit a hálózat és felsőbb rétegei "gondnélkül" elviselnek.

Erre született megoldásként a monitorozó utak segitségével, hibafüggő védelemre alapuló technológia, amely jelzések küldése nélkül, képes a hálózat védelmére az egyszeres linkhibákkal szemben. Ez természetesen a gerinchálózatok szolgáltatói számára nem megfelelő hiszen, nem csak egyszeres linkhibák fordulhatnak elő a hálózatokban. Ezért érdekes kutatási irány a többszörös linkhibák lokalizációja és ezekre irányult védelem kialakítása. Dolgozatomban az optikai hálózatok kétszeres független linkhibáinak lokalizálására adok javaslatot. Ennek segitségével a hálózat akkor is képes egyszeres linkhibák lokalizálására, ha már egy link kiesését sikeres azonosítottuk. A javaslatom felépítését a már létező hálózat védelmi és helyreállítási technológiákra alapozom, a megadott osztály metódusait úgy kiegészitve, hogy az az egyszeres linkhiba megoldást kiegészitse. A kiegészités jól elkülönithető, némi monitorozási kapacitás többlet költésggel oldja meg a megadott feladatot.

A javaslatomat egy esettanulmányon és szimulációk ismertetésén keresztül tüzetesen felülvizsgálom, amelynek eredményeként a javaslat jobbnak bizonyul az NL-UFL dupla hibás megoldásánál. Az esettanulmány során az egyszeres linkkód mátrix és a dupla hibákra megalkotott megoldás közötti fejlődést ismertetem egy maximális síkgráfon. Ennek segíitségével két függelten linkhiba azonosítható. A javaslat további fejlesztésével többszörös linkhiba monitorozó utakkal való védelmével a jövő obeni optikai hálózatok védelmét lehetséges ellátni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.