Többtengelyes pozíciószabályozás PLC-vel és Sinamics hajtásrendszerrel

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Egyre több helyen használnak az iparban precíz pozícionálást igénylő berendezeséket. Gyakori előfordulásuk mellett ezek az egységek kiemelt jelentőséggel is bírnak, hiszen egy jól felépített pozíciószabályozás az eszköz hajtásrendszerén keresztül közvetve befolyásolja egy adott üzem lehetőségeit a termelés tekintetében.

A szakdolgozat egy konkrét ipari alkalmazáshoz kapcsolódik, transzformátorokat előállító gyáregység hegesztőállomásának üzembe helyezésekor fellépő probléma megoldását tűzi ki elsődleges célul. Emellett a szóbanforgó hegesztőállomás hajtásrendszerének lemodellezésére és működésének reprodukálására törekszik laborkörülmények között.

A dolgozatban részletesen ismertetem a felhasznált Sinamics S120 hajtástechnikai családot, majd az ezen eszközökből összeállított modell segítségével többtengelyes pozíciószabályzást valósítok meg, melynek automatizált működését PLC biztosítja. A feladat megoldása során terheléselosztási szempontok is szerepet kapnak az üzembehelyezési problémához szorosan kapcsolódóan.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.