Többugrásos kommunikáció vizsgálata cellás hozzáférési hálózatokban energiahatékonyság szempontjából

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vidács Attila
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A szakdolgozatom címe Többugrásos kommunikáció vizsgálata cellás hozzáférési hálózatokban energiahatékonyság szempontjából, célja tehát egy, az energiafelhasználás csökkentésére kitalált módszernek a vizsgálata, konkrét számításokkal alátámasztva.

A szakdolgozat során egy rövid bemutatót tartok arról, hogy a mobil távközlés milyen fejlődésen ment keresztül, milyen generációk váltották egymást, majd rátérek a Long Term Evolution-re (LTE), illetve a közeljövőben használandó LTE-Advanced-re. Mivel a generációváltások során a hálózat magját megváltoztatták, ezért erre is kitérek egy kicsit, de tekintve, hogy nem tartozik szorosan a témámhoz, ezért csak rövid betekintést nyújtok. Írásom során bemutatom azokat a megoldásokat, melyeket már feltaláltak a többugrásos kiterjesztésre (multi-hop). Ezek eleinte fix, telepített megoldások, majd pedig keresem azokat a lehetőségeket, amikor a telepített átjátszó állomások (fix-relay-ek) mellett a mobil átjátszó állomások (mobil-relay-ek) is megjelenhetnek. Az LTE-Advanced szabvány-javaslat által támogatott megoldásokat vizsgálom, és mutatom be.

A dolgozat második felében azt vizsgálom, hogy az előbb említett ad-hoc multi-hop kiterjesztés segítségével elérhető-e energiahatékonyság-növekedés. Megkerestem a megfelelő metrikát, majd pedig ezt a vizsgálatot konkrét számítási eredményekkel támasztom alá, mely segítségével számszerűsítettem az elérhető nyereséget.

A szakdolgozat utolsó részében pedig azt az algoritmust kerestem, amellyel minimalizálható a bázisállomások száma egy aktívan menedzselt hálózatban, ha engedélyezve van a többugrásos kommunikáció.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.