Többutas TCP proxy készítése és kiértékelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gulyás András
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Manapság az interneten lévő végberendezések többsége több interfésszel rendelkezik, és több útvonalon érhetik el egymást. A TCP protokoll, amely az internetes forgalom nagy részét bonyolítja le, csupán egy útvonalon működik. A többutas TCP protokoll a "normál" TCP egy továbbfejlesztése, amely lehetővé teszi, hogy egy TCP kapcsolat több interfészen keresztül, és több útvonalon legyen képes működni. Ez növeli az átviteli sebességet, a hibatűrést, és a rendelkezésre állást. Mindeközben visszafelé kompatibilis a TCP-vel, amely megkönnyíti az elterjedését.

A technológia viszonylag új, pár éve implementálták a Linux kernelben. Sok platformra, pl. Windows, még nem elérhető. Ezt hivatott áthidalni egy többutas TCP proxy használata, amely protokoll konverterként működik, és lehetővé teszi ezen rendszerek számára, hogy élvezzék a többutas protokoll előnyeit. Az IETF meghatározta egy többutas TCP proxy specifikációját.

A szakdolgozatban egy ilyen proxy használatának a létjogosultságát vizsgáltam meg. Létrehoztam egy egyszerű teszt proxy-t, amely megvalósít néhányat azok közül a követelmények közül, amelyeket egy többutas TCP proxynak teljesítenie kell. A megvalósítás a Click moduláris keretrendszerben történt, amely szintén Linuxon fut. A Click segítségével szoftver routereket lehet létrehozni moduláris elemekből.

A teszt proxy segítségével méréseket végeztem a laborban, igazolandó a koncepció létjogosultságát. Valós hálózati körülményeket szimulálva mértem a proxy teljesítményparamétereit, és összehasonlítottam a proxy nélküli referencia mérésekkel. A mérések az elképzelés létjogosultságát igazolták.

Végül megvizsgáltam néhány lehetőséget a proxy továbbfejlesztésére. Ezek közelebb hozhatják a teszt proxy-t egy teljes funkcionalitással rendelkező többutas TCP proxy specifikációjához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.