Többutas torlódáskezelés kapcsalatfelépítési szakaszának kiértékelése és továbbfejlesztése Linux kernelben

OData támogatás
Konzulens:
Németh Felicián Bálint
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Tény, hogy a megszokott egyutas módszerekkel szemben a többutas adattovábbítási megoldások többek között jobb erőforráskihaszáltságot és nagyobb megbízhatóságot tudnak garantálni. Eme szemléletre alapozva dolgozták ki a a közismert torlódáskezelési protokoll (TCP) többutas kiegészítését, az MPTCP-t, azaz a Multipath/Többutas TCP-t is. A tervezés során nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy napjaink hálózatán is könnyen alkalmazhatő legyen. Így az MPTCP az alkalmazások számára transzparens, visszafele kompatibilis a hagyományos TCP-vel.

Ahhoz, hogy a Multipath TCP használatával egy kapcsolat során több útvonal is felépüljön, az eredeti TCP folyamot egy vagy több alfolyamra (subflow-ra) kell bontani. Kapcsolatfelépítés során így először létrejön egy fő (master) sublow. Ezután a két végpont kölcsönös egyeztetéssel további subflow-k felvételét kísérelheti meg ehhez a kapcsolathoz. Látható, hogy az MPTCP kapcsolat erősen függ a fő subflow létrejöttétől. Reális az a probléma, hogy ha a kapcsolatfelépítési szakaszban megszűnik a fő subflow, akkor teljes mértékben megszakad a kapcsolat.

Feltételezzük, hogy a kapcsolatfelépítés ezen szakaszának robosztussága növelhető, ha a nyelő többi címe is ismert. Ugyanis ebben az esetben lehetőség van a nyelő többi címén is kapcsolatot felépíteni. Ezen címek felderítésére viszont az MPTCP nem képes, így valamilyen egyéb felderítési segédeljárásra kell hagyatkoznia. Ez a feltérképezés történhet például DNS lekérdezésekkel abban az esetben, ha a nyelő teljesen minősített tartománynév, azaz FQDN.

Viszont a DNS alkalmazása ebben az esetben nem triviális, így vizsgálatára a Linuxos MPTCP implementáción keresztül kerül sor. A dolgozatban bemutatásra kerül az DNS lekérdezéssel támogatott MPTCP kapcsolatfelépítéssel kapcsolatban több megvalósítási lehetőség, melyek közül egy megvalósítása és részletes kiértékelése is a dolgozat részét képezi.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.