Többváltozós célfüggvény optimalizálásának megvalósítása egy órarendkészítő alkalmazás példáján keresztül

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Asztalos Márk
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az órarendtervezés elmélete rendkívül kidolgozott. Rengeteg algoritmus és matematikai elmélet létezik melyek felhasználásával órarendet lehet tervezni elméletben. Sajnos a gyakorlatban viszont az órarendeket legtöbbször kézzel készítik. Ez igaz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre is, ahol a minden kar saját órarendkészítő munkatársa foglalkozik ezzel a feladattal. Ez rengeteg időt és energiabefektetést igényel a részükről.

A szakdolgozatom témája az egyetemi órarendkészítés automatizálása. Mivel ez egy komplex feladat, rengeteg különféle igényt kell kielégítenie egy ideális órarendnek, ezért olyan módszert kell választani amely segítségével képesek vagyunk általánosan, matematikailag megfogalmazni ezt a problémát és olyan megoldást adni rá, mely a későbbiekben tovább bővíthető az újonnan felmerülő igényeknek megfelelően.

A választott módszer a kényszerprogramozás. A kényszerproblémák matematikai megfogalmazást adnak egy feladathoz, mely változókból, a változók értékkészletéből és egyszerű műveletekkel megadott kényszerekből, egyenletekből állnak. Ezek segítségével leírhatók tetszőlegesen bonyolult feltételrendszerek. Egy ilyen eszközkészlet segítségével programozottan lehet megoldásokat generálni a probléma leírása alapján.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.