Többváltozós világításszabályozás megvalósítása korszerű módszerekkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A projectben intelligens világítás vezérlő rendszert terveztünk, amely rendelkezik intelligens kapcsolóval, amelyhez a helyiségbe belépve az okostelefonnal kapcsolódni lehet és tetszőlegesen irányítani a fényerősséget, továbbá rendelkezik webszerverrel, ahol az adatok elemzése történik, illetve hibadetektálás. A teremben lévő szenzorok és LEDek egy arduinohoz vannak kötve, amellyel vezérelni lehet a LEDeket, és be lehet olvasni a szenzorok által mért értékeket. Ezen az arduinon fut egy kód, ami a webszerverrel való kommunikációt végzi, illetve a világításszabályzást. Az én részem a projectben az, hogy erre az arduinora írjak különböző korszerű szabályzókat.

Mivel ez egy több érzékelős és több beavatkozós rendszer, ezért először egy szétválasztást csináltam. Ezt úgy csináltam, hogy megmértem, hogy melyik beavatkozó, melyik szenzorral milyen kapcsolatban áll, azt tapasztaltam, hogy a kapcsolat mindig lineáris, csak a tengelymetszetben, illetve a meredekségben különböznek. A meredekségek segítségével, új ismeretlenek bevezetésével, létre lehet hozni olyan ismeretleneket, hogy minden szenzor csak egy ismeretlentől függ.

Ezekre a bevezetett új változókra kell szabályzót készíteni, ami már egy egyszerűbb feladat, mert már csak egy változót illetve egy szenzort kell figyelembe venni.

Három különböző szabályzást vizsgáltam, legelőször egy egyszerűbb PI szabályzót. Ez gyorsan elérte a kívánt alapjelt, viszont kevés paramétere van így kevésbé állítható a szabályzás olyanra, amilyenre éppen szükségünk van.

A második vizsgált szabályzó egy lassú szabályzást valósított meg, ennek már több beállítható paramétere van, jobban beállítható hogy mekkora, és mennyire hirtelen változásokat szeretnénk a helyiségben, azonban ez a szabályzó csak lassan éri el az alapjelt. Azonban ha nem történik gyakran, illetve nagymértékű változás a körülményekben akkor ez is megfelelő lehet.

A harmadik vizsgált szabályzó a prediktív szabályzó. Ez a szabályzó a leginkább állítható a szerint, hogy pontosan milyen szabályzást szeretnénk a teremben, itt a paraméterek állításával azt is elérhetjük, hogy gyorsan felvegye az alapjelt, de azt is elérhetjük, hogy ne legyen hirtelen, illetve nagymértékű változás a fényerőben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.