Többvivős modulációs rendszerek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Szombathy Csaba Zoltán
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A vezeték nélküli adatátvitel az utóbbi évtizedekben az egyik leggyorsabban fejlődő villamosmérnöki területnek bizonyult. Egyre összetettebb adatátviteli megoldások jelentek meg, miközben a használt eszközök száma soha nem látott mértékben emelkedett. Az egy időben működtetett adatátviteli rendszerek zavarhatják egymást, s ez a zavarás bizonyos esetekben már az adatátviteli paramétereket is ronthatja.

A hagyományos frekvenciagazdálkodás során minden rádiószolgálathoz sajátfrekvenciatartományt társítottak, így kerülték el az ütközéseket. Ugyanakkor bizonyos rádiószolgálatok nem használták folyamatosan a hozzájuk rendelt frekvenciasávokat. A vezeték nélküli kommunikációra szabadon felhasználható frekvenciasávok (pl. 2,4~GHz) telítődése miatt felmerült az igény a rádiószolgálatok által pillanatnyilag nem használt frekvenciaerőforrás kiaknázására. Ezt célozza a kognitív rádiós elképzelés.

A kognitív rádiós séma lehetővé teszi az elsődleges rádiószolgálatok és másodlagos adatátviteli terminálok működtetését ugyanabban a frekvenciasávban. Ugyanakkor a kognitív rádiós séma a vezeték nélkül kommunikáló felek szempontjából speciális követelményeket támaszt, így felmerül a nagy sebességű adatátviteli megoldásokban sok esetben alkalmazott OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) kiváltása alternatív modulációs sémákkal.

Diplomatervemben először ismertetem a kognitív rádiós sémát, majd az OFDM-et és 3 alternatív modulációs sémát. Megvizsgálom az egyes technikák működését a kognitív rádiós alkalmazás szemszögéből, s javaslatokat teszek a kognitív alkalmazásra legmegfelelőbb modulációra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.