Tokozatlan LED chipek mikrohuzalkötés technológiájának vizsgálata és optimalizálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hurtony Tamás József
Elektronikai Technológia Tanszék

Az elektronika és a félvezető ipar rohamos fejlődése következtében a világítás- és a méréstechnika is számtalan lehetőségre tett szert. A LED-ek feltalálása forradalmasította a világítástechnikát, míg sok (főleg optikai) mérés elvégzése olcsóbb és pontosabb lett.

Különböző félvezetőkből készült LED-ekkel nagyon gyakran találkozunk a hétköznapokban. Jelen vannak óriáskijelzőkben, forgalomirányító-lámpákban, különböző használati- és háztartási cikkekben, fényforrásokban is. Egy tulajdonságukban azonban többnyire hasonlóak: az alkalmazások jelentős részében tokozott, nagy tételszámban, kiforrott technológiával legyártott LED-ekről van szó.

Szakdolgozatom témája egy magyarországi középvállalkozás gyártástechnológiája köré központosul, melynek nem elsődleges ipari profilja a méréstechnika. A fejlesztések matematikai és fizikai hátteréből kifolyólag kizárólag tokozatlan formában jöhet szóba a LED, mint optikai mérésekhez szükséges fényforrás. Az alacsony szériaszámú gyártás velejárójaként egy sor problémakörre kerestem választ, és tettem javaslatokat.

Laboratóriumi munkáim során megismerkedtem a Hibaanalitika labor eszközeivel, sikeresen feltártam az adott áramkört jellemző hibaképeket. Megismerkedtem a konkrét gyártástechnológiával és elsajátítottam azt. A hibaképek felsorakoztatása után mérlegeltem azok kritikusságát, és ezt szem előtt tartva javaslatot tettem a gyártás optimalizálására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.