Tollvonások Rekonstruálása Off-line Aláíráshitelesítésben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az aláírás az egyik legrégebbi biometrikus azonosítási módszer. A hétköznapi életben széles körben elterjedt, gondoljunk csak a különböző csekkekre, számlákra és szerződésekre. A hamisításból eredő kár viszont igen nagy, érdemes tehát az aláírás-hitelesítéssel foglalkozni, a feladatot minél hatékonyabban automatizálni. A témával az elmúlt évtizedekben számos kutatás foglalkozott.

A hitelesítés online és offline módszerekkel is végezhető. Online esetben egy digitalizáló tábla segítségével rögzítjük az aláírást, így rengeteg információt kapunk róla: a toll pontos pozícióját, gyorsulását és nyomáserősségét az idő függvényében. Ezen adatok alapján az azonosítás vagy az eredetiség-vizsgálat jó pontossággal elvégezhető, jelentős hátrány azonban, hogy speciális hardvert igényel.

Offline aláírás-hitelesítés esetén az aláírásról csak egy szkennelt kép áll rendelkezésünkre, az azonosítást és a hamisítványok kiszűrését ez alapján kell elvégeznünk. A módszer előnye, hogy bármilyen aláírás megvizsgálható, nincs szükség speciális hardverre. Hátránya viszont, hogy az elérhető pontosság kisebb. A gyakorlati jelentősége ennek a módszernek nagyobb.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén fejlesztett Aláírás Hitelesítő Rendszer célja üzleti hatékonyságú offline verifikációs algoritmusok kifejlesztése. A gépi aláírás-hitelesítést elemi lépésekre bontja, lehetővé téve ezzel az egyes modulok egymástól független, objektív kiértékelését és optimalizálását.

A rendszer egyik kritikus lépése a vékonyított aláírás tollvonásainak rekonstruálása, az aláírás vektorizációja. Meg kell tudni állapítani, hogy mely vonalakat írt le az aláíró egy lendülettel, a toll felemelése nélkül. Egy jól működő vektorizáló algoritmus sokat segít az aláírások hitelesítésében.

Munkám során egy ilyen vektorizáló algoritmust fejlesztettem az Aláírás Hitelesítő Rendszerhez. Szakdolgozatomban részletesen bemutatom a fejlesztési folyamatot, az algoritmus működését, a vele elérhető eredményeket és a különböző továbbfejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.