Töltésvezérlés felhasználói igényeinek kezelése webes technológiák segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Huszerl Gábor Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban szerencsére egyre divatosabbá válik környezettudatosnak lenni, megújuló energiaforrásokat használni vagy például elektromos autóval járni. A dolgozatom során egy olyan webalkalmazást készítettem el, mely lehetővé teszi a felhasználói számára, hogy vezéreljék elektromos autójuk töltésének folyamatát.

A feladat első része egy olyan webes keretrendszer kiválasztása volt, ami megfelel azoknak a feltételeknek, amiket az elkészítendő szoftverrel szemben támasztottam. A legfontosabb ilyen szempont a Java nyelv használata volt. Azok közül, melyek ennek megfeleltek, választottam hármat (Vaadin, Google Web Toolkit, Spring MVC), és ezeket részletesen megvizsgáltam. Arra jutottam végül, hogy a számomra megfelelő a GWT lesz.

A keretrendszer kiválasztását követően megterveztem az alkalmazás vázát, amit két fő részre bontottam, FrontEnd és BackEnd modulra. A további részletes tervezést, megvalósítást és tesztelést is e szerint a kétrészes csoportosítás szerint osztottam fel.

A BackEnd modul megvalósítása során létrehoztam az alkalmazáshoz szükséges adatbázist. Ezt összekötöttem az alkalmazással, majd olyan webszolgáltatásokat készítettem, amik lehetővé teszik az adatbázis műveletek távoli elérését. A FrotEnd rész elkészítését a felületek összerakásával indítottam, és ezt követően láttam el a szükséges funkciókkal a rajta lévő elemeket.

A fejlesztés során minden kisebb egység elkészítését annak moduláris tesztelése követett, mert a későbbiek során ezekre építettem a további funkciókat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.