Tomcat és OSGi együttműködésének vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A szakdolgozatom témája az OSGi keretrendszer és az Apache Tomcat webszerver együttműködésének vizsgálta. A vizsgálathoz egy komponensekből álló, többszintű webalkalmazás készült.

Napjainkban a modularitásra egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek. Az OSGi segítségével az alkalmazásokban a felelősségek elosztására szabályozott módon van lehetőség. Az OSGi keretrendszer lehetővé teszi, hogy alkalmazások úgynevezett bundle-kből épüljenek fel és csak azt tegyék láthatóvá az implementációjukból, ami bundle-t használó komponens számára szükséges. Ez a tulajdonság csökkenti az implementáció függőséget és nagyobb szabadságot biztosít a fejlesztők számára.

Az Apache Tomcat webszerver egy kézenfekvő választás a keretrendszer integrálására, mivel a Tomcat széleskörűen elterjedt, nyílt forráskódú webszerver implementáció. A keretrendszer előnyeit kiterjesztve a web-alkalmazásokra lehetővé válik az alkalmazások dinamikus és komponens alapú fejlesztése, aminek köszönhetően nagy javulás érhető el karbantarthatóságuk és teljesítményük terén.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.