Tömegközlekedési Útvonaltervező Szolgáltatás Fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Gincsai Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az útvonaltervezés problémája egyidős az emberi civilizációval. A kereskedők, majd később a hírvivők, királyok és gyakorlatilag mindenki érdekében az állt, hogy az úti céljukat minél hamarabb, biztonságosabban és költséghatékonyabban érjék el. Ahogy fejlődött a tudomány, úgy vált egyre könnyebbé, és került ezáltal a hétköznapi emberekhez is egyre közelebb a probléma megoldása.

Mára a számítógépek és a fejlett útkereső algoritmusok mindenki számára elérhetőek. A processzorok teljesítménye olyan nagy, hogy akár egy mobiltelefon is képes néhány másodperc leforgása alatt Európa egyik végéből a másikba optimális útvonalat adni a hagyományos úthálózaton. Sajnos azonban az utóbbi száz évben jellemző városfejlesztések során egyre sűrűbbé váló tömegközlekedési hálózatokkal kapcsolatban még nem mondható el ugyanez. Ez utóbbi probléma hatékony megoldása jelenleg is nehéz feladatnak bizonyul és aktív kutatási területet képvisel.

Diplomatervemmel ezt a speciális problémakört kívánom bemutatni. A dolgozat készítése során egy web szolgáltatás, továbbá demonstrációs célból két, hozzá kapcsolódó kliens: egy weboldal és egy mobiltelefonos alkalmazás kifejlesztése történt meg. A megfelelő minőségű kivitelezéshez gondos tervezői munkára és a problémakör alapos körüljárására volt szükség, amely részletesen dokumentálásra került dolgozatomban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.