Tömegközlekedési utastájékoztató rendszer fejlesztése Windows Phone és Windows 8 platformra

OData támogatás
Konzulens:
Kis-Nagy Dániel Dávid
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A közlekedni vágyók jelentős része a tömegközlekedést részesíti előnyben utazási céljai-ra. Az okostelefonok térhódítása az utazóközönség előnyére válhat, ha naprakész, gyor-san elérhető menetrendi adatok állnak rendelkezésükre. Az anyagi erőforrások azonban korlátozzák az utastájékoztató alkalmazások fejlesztését, a Microsoft platformjai pedig rendre a háttérbe szorulnak a fejlesztési rangsorban. Így a felhasználók viszonylag kevés minőségi, a tényleges igényeket kielégítő alkalmazásból válogathatnak.

A platformról hiányzik továbbá olyan alkalmazás, mely képes több közlekedési vállalat menetrendi adatait összehangoltan kezelni, valamint internetes kapcsolat nélkül útvona-lat tervezni.

A diplomaterv célja egy olyan rendszer fejlesztése, mely lehetővé teszi különböző for-rásból származó menetrendi adatok összehangolt használatát egy Windows Phone 8.1 és Windows 8.1 platformra készült alkalmazáson keresztül. Az alkalmazás legfontosabb funkciója az internetkapcsolatot nem igénylő útvonaltervezés.

A fejlesztés során először egy több forrást egységes formátumra konvertáló komponens készült el, mely egy webes szolgáltatáson keresztül teszi elérhetővé a legfrissebb adato-kat a kliensek számára.

Az egységes formátum kialakításakor elsődleges szempont volt, hogy az adatok lehető-séget biztosítsanak hatékony útvonaltervezéshez. A dolgozat során kidolgoztam egy algoritmust, mely képes a menetrendi adatok sajátosságait figyelembe véve az optimális-hoz közeli útvonalat megkeresni.

A fentiekre alapozva elkészült egy univerzális alkalmazás Windows 8.1 és Windows Phone 8.1 platformokra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.